قواعد و اصول خوانایی تولید محتوا
خوانایی یکی از جنبه های مهم در دنیای تولید محتوا است. متن هایی که خوانا هستند و خیلی راحت و بدون دردسر خوانده می شوند کاربر را جذب می کنند. برخلاف آن متن هایی که از قواعد خوانایی پیروی نمی کنند معمولا کاربران را زود خسته می کنند و حتی کامل هم خوانده نمی شوند. مثلا وقتی شما یک مقاله علمی در یک ژورنال را می خوانید فونت ریز و متن یک دست و یکنواخت همان ابتدای کار شما را خسته می کند. اما یک متن در یک وبسایت هیجان انگیز هر چقدر هم که از نظر موضوع پیچیده باشد می تواند شما را جذب کند و حتی شما را وادار می کند که این مطلب را تا انتها بخوانید.
جذابیت متن به شما کمک می کند نرخ تبدیل وبسایت تان را بالا ببرید. چون تا زمانی که کاربران متن های شما را نخوانند و اطلاعاتی که در اختیار آن ها قرار می دهید را با دقت بررسی نکنند از شما خرید نخواهند کرد. حتی این خوانایی بهتر در سئو هم تاثیرگذار است. گوگل استانداردهای خوانایی را در زبان های مختلف درک می کند و اگر متن شما خوش خوان نباشد و یا خواننده را اذیت کند ممکن است رتبه خوبی نگیرید.
ما در اینجا چند اصل مهم برای خوانایی بهتر و بیشتر در تولید محتوا یک وبسایت و یا یک صفحه و متن را به شما خواهیم گفت.
1. دسته بندی و نظم در هدینگ ها
می دانید که کاربران دنیای وب تنبل هستند. آن ها متن ها را نمی خوانند تنها متن اسکن می کنند و دنبال سریع ترین جا برای رسیدن به جواب سوال هایشان هستند. این دسته بندی و نظم در هدینگ ها و تگ های H1 و H2 و … باعث می شود تا اولا متن شما کاملا دسته بندی شود و کاربران بدانند جواب سوالشان دقیقا در کدام قسمت است. ثانیا به متن شما یک نظم خام می دهد. هیچ کس دوست ندارد برای پیدا کردن جواب سوالش یک کتاب را بخواند یا چند دقیقه تمام یک متن را بخواند تا جواب سوالش را پیدا کند. پس باید متن ها و صفحات را به دقت دسته بندی کنید و با استفاده از هدینگ ها به آن نظم ببخشید. در ضمن هدینگ ها مستقیما در سئو هم تاثیر دارند.
2. سایز فونت
هیچ کس فونت کوچک و ریز را دوست ندارد. فونت کوچک باعث می شود تا کاربر بخش های مهم متن را از دست بدهد. ممکن است شما در برخی قسمت ها مطالب مهمی ذکر کرده باشید اما چون سایز فونت کوچک است کاربر بدون توجه به این قسمت ها آن ها را رد کند. این هم به ضرر شماست و هم به ضرر کاربران. باید فونت وبسایت تان را در اندازه ای تنظیم کنید که هر کسی بتواند به راحتی آن را بخواند. نیازی به جلو آوردن گوشی به نزدیکی چشم و یا قوز کردن برای خواندن مطالب از پشت کامپیوتر نباشد.
اندازه زوم مرورگر وب تان را روی 100 درصد قرار دهید تا بتوانید سایر متن تان را را متناسب با سایز صفحه مرورگر گوشی و مرورگر کامپیوتر تنظیم کنید. تقریبا همه سایت ها در تنظیمات قالب امکان افزایش و یا کاهش اندازه فونت را دارند. یا از دولوپرتان بخواهید تا سایز موردنیاز شما را تنظیم کند. دقت کنید که اندازه فونت زیاد هم بزرگ نباشد. از چند نفر در مورد سایز فونت سایت تان بپرسید و نظرشان را در مورد آن بخواهید. چون نمی توان دقیقا یک اندازه ی استاندارد تعیین کرد. اما اگر متن تان خوب خوانده می شود و روی صفحات گوشی خوب دیده می شود مناسب است.
3. فضای سفید یا خالی
مهم نیست صفحه ی فروش طراحی می کنید و یا یک متن می نویسید که قرار است در وبلاگ منتشر شود. در هر صورت شما باید فضای سفید یا خالی برای صفحات تان در نظر بگیرید. تصور کنید ما تمام این متن را بودن پاراگراف بندی و عنوان ها می نوشتیم. آیا آن را تا آخر می خواندید؟
فضای سفید و خالی یک نوع استراحت برای چشم مخاطب است. مقاله های علمی به این دلیل خسته کننده اند که فضای سفید کمی دارند و همه ی صفحه متن است. در این فضای سفید و خالی فاصله بین کلمات هم بسیار مهم است. باید فاصله بین کلمات را هم به صورت استاندارد تنظیم کنید. برخی قالب های آماده استانداردهای لازم را ندارند و متن به صورت فشرده و روی هم منتشر می شود که حتما باید اصلاح کنید و فضای سفید را در صفحات و متن هایتان استفاده کنید.